search

Dostatek protilátek by měl stát uznávat jako ekvivalent testů či očkování, říká AntiCovid tým

AntiCovid tým koalice SPOLU jako jeden z prvních poukazoval na fakt, že stát neuznává jako ekvivalent testů či očkování také dostatečné hodnoty protilátek prokázané testem.

Tato praxe by se měla podle AntiCovid týmu změnit a dostatečná hladina protilátek by měla být dostačujícím důkazem bezinfekčnosti jednotlivce. Změnu navrhl v podobě pozměňovacího návrhu k zákonu o ochraně veřejného zdraví člen AntiCovid týmu a poslanec KDU-ČSL Vít Kaňkovský již začátkem července. Dostatečné množství protilátek v Evropě uznává například Rakousko.

„Už několikrát jsme zdůrazňovali, že jedním z nástrojů, jak optimalizovat a zefektivnit boj s covidem, je vyšetření protilátek u našich občanů. Máme tu celou řadu lidí, kteří sice neměli PCR prokázanou nákazu covidem-19, nicméně velmi pravděpodobně nákazu prodělali a mají vysokou hladinu protilátek. Tím pádem jsou tito lidé bezpeční z hlediska možné reinfekce i vůči svým spoluobčanům. V tuto chvíli ale stát s hladinou protilátek nepočítá,“ říká poslanec Vít Kaňkovský.

Vyšetření protilátek IgG tak může výrazně zefektivnit přístup k testování na onemocnění COVID-19, přispět k správnému načasování očkování proti COVID-19 a napomoci k monitoraci efektivity samotného očkování. Tím dojde ke zjednodušení situace nemalé části populace a zároveň se ušetří finanční prostředky z veřejných rozpočtů.